Cartea saptamanii: De Neinvins

Buna dimineata, fete frumoase!

Nu ne-am mai vazut de la inceputul saptamanii. Au fost zile grele si incarcate dar sper ca astazi sa fi ajuns la sfarsit.
Am primit si cateva pachetele saptamana aceasta si abia astept sa vi le arat. Sper ca pana luni sa fie gata postarea.

Nu am reusit sa scriu recenzia joi, asa cum v-am obisnuit, dar nu am vrut nici sa ratez saptamana asa ca iata-ne astazi despicand in patru cartea De Neinvins. Este o situatie foarte rara in care am vazut mai intai filmul si abia apoi am citit cartea. Mi s-a mai intamplat doar de doua ori si sincer, niciodata nu am fost dezamagita de ecranizari. Poate pentru ca nu poti avea mari asteptari cand nu citesti cartea in prealabil.

V-am povestit impresiile despre film AICI si astazi vorbim despre cartea de la care a pornit totul. Eu am aflat despre existenta ei abia dupa ce am fost la cinema dar m-am bucurat pentru ca filmul a fost pe placul meu si eram tare curioasa sa citesc si cartea.


Cand am vazut cartea, de peste 600 de pagini si despre care stiam ca trateaza un subiect mai greu de digerat si anume razboiul, intr-o maniera biografica, ma asteptam la o carte greoaie, care sa ma faca sa o abandonez. Stiti ca sunt adepta cartilor usoare, care se citesc in maxim doua zile. Si nu credeam ca aceasta face parte din aceeasi categorie. Insa cat m-am inselat!

Nu am citit-o atat de repede pentru ca, asa cum spuneam, am avut o saptamana mai incarcata si dimensiunea cartii este si ea destul de generoasa. Insa este o carte care se citeste rapid. Desi dialogul lipseste si avem parte numai de povestire, capitolele se parcurg usor, de parca as pluti peste cuvinte.
Maniera in care e scrisa aceasta carte te face intr-adevar sa iti doresti sa afli ce se intampla mai departe.

Mi-a placut mult ca a fost parcursa actiunea in mod cronologic si ca nu s-a sarit de la razboi la copilarie asa cum se intampla in film. Intr-o ecranizare nu ma deranjeaza pentru ca se poate urmari mai usor, insa la o carte prefer sa fie totul cronologic desi am citit si carti care sareau printre timpuri si erau foarte bine scrise.

Am aflat mult mai multe despre copilaria lui Louis Zamperini decat din film si asta m-a bucurat mult. Ajungi sa te atasezi de personaj dar si de om, pentru ca trebuie sa tinem cont ca este vorba despre o carte inspirata din realitate si foarte bine documentata din ce am observat din notele de subsol.
Louis a fost un copil problema. Fura, se batea, fuma si consuma alcool de la o varsta foarte frageda. Intotdeauna era pedepsit dar nu se invata minte. Toti il ocoleau si initial il batjocoreau pentru ca era italian.

Insa cu ajutorul fratelui sau dar si pentru ca a inceput sa se maturizeze, Louis si-a descoperit o noua pasiune. A inceput sa alerge in mod profesionist. Pana atunci o facuse doar pentru a scapa dupa ce fura prajituri din bucatariile gospodinelor. Nu era atat de incantat de alergare, dar momentele pe care le traia cand toti il aclamau erau pentru el raiul pe pamant.

A avansat mult si a reusit sa doboare record dupa record. S-a calificat pentru Olimpiada de la Berlin la o proba pe care o mai parcursese doar de 4 ori in toata viata. Era un incepator dar promitea multe si acum telul lui era sa ajunga la Olimpiada de la Tokyo.

Insa totul s-a amanat cand cel de-al Doilea Razboi Mondial a izbucnit.
Louis s-a imbolnavit si randamentul lui la alergare era din ce in ce mai precar. A fost inrolat in armata si instruit pentru postul de bombardier. Desi avea rau de inaltime, a reusit sa treaca peste asta si a devenit un bombardier foarte bun, alaturi de echipa sa de aviatie.

Desi lor li se repartizase cel mai nedorit avion, Sicriul zburator, asa cum aveau sa il numeasca unii, echipa lor era cea mai buna si ei erau mandri de reusitele lor.
Dar nu degeaba avionul lor nu era dorit de nimeni. Existau probleme adevarate, probleme care i-au ajuns si pe ei. Avionul a cedat si doar 3 dintre ei au supravietuit si s-au chinuit zile intregi in mijlocul Pacificului. 2 dintre ei au ajuns prizonierii Japonezilor si atrocitatile care au urmat au fost greu chiar si de citit.

Va las pe voi sa descoperiti mai multe, pentru ca o carte de acest gen trebuie savurata direct de cititor prin filtrul personal. E o carte frumoasa, care mi-a placut mult si pe care o recomand cu drag. Chiar daca nu sunteti amatori de acest gen literar, zic sa ii dati o sansa pentru ca veti fi surprinsi. :D

Daca v-am facut curiosi, va anunt ca puteti gasi cartea in aceasta librarie online, la pretul de 22,68 lei.


Comentarii

  1. am retinut-o de cand ai spus de ea in cadrul recenziei filmului :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiam de carte de dinainte sa vad filmul, dar foarte rar ajung sa ma intorc la o carte dupa ce o vad ecranizata. Cand citesti iti conturezi tu personajele, pui tu toate momentele in scena. In film, vezi rezultatul imaginatiei unui regizor si ti-e greu sa te mai detasezi ce acea versiune si sa citesti cartea ca si cand ti-ar fi necunoscuta.


    Dar din ce ai zis tu, parca as citi si eu cartea, sa dau un pic de apa la soricei :))
    Mi-a placut povestea italianului curajos si actorul mi-a placut chiar mai mult in filmul 71, un film tot cu o tema istorica.

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am vazut celalalt film cu el dar bine ca mi-ai spus. o sa il caut.
      intr-adevar e greu sa citesti cartea dupa ce ai vazut filmul insa de data aceasta m-am riscat si bine am facut. :D
      pupici!

      Ștergere
  3. o sa o caut si eu, filmul l-am vazut si mi-a placut mult de tot, cu toate ca nu sunt fana filme de razboi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa si eu. nu prea priveam astfel de filme insa asta mi-a placut. :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Un concealer de calitate ascunde imperfectiunile tenului

Recenzie Carte si Film: Baiatul cu Pijamale in Dungi

CONCURS ANIVERSAR - 2 ANI de BLOGGING