Inventii


Masina. Cat de banal este acest cuvant? Astazi, toata lumea stie ce este o masina. Toata lumea a vazut o masina.
Dar sa ne intoarcem in timp. Sa ne intoarcem in urma cu 1000 de ani. Atunci, oamenii nici macar nu isi imaginau ca ar putea ajunge intr-un timp relativ scurt in urmatorul oras sau chiar intr-o tara invecinata.





Odata cu aparitia masinilor, nu s-a imbunatatit numai transportul. Si medicina a avut parte de o imbunatatire semnificativa.
Daca inainte, persoanele bolnave ajungeau poate mult prea tarziu la dispensar sau la o persoana apta sa le acorde ajutorul necesar, aparitia masinilor a ajutat considerabil transportul bolnavilor in centre specializate, scazand foarte mult mortalitatea.
Dar evolutia transporturilor nu s-a oprit. Este continua si ne surprinde in fiecare zi.
Odata cu elicopterele si cu sistemul Smurd totul a devenit mult mai usor pentru medici. Acestia se pot deplasa cu usurinta la locul accidentului sau la un pacient imobilizat.
 Sa ne gandim cat de usor este astazi transportat un bolnav de la un spital mai putin dotat la un spital de nivel 1. Elicopterul ajunge in doar cateva minute la locul respectiv si astfel viata bolnavului nu mai este riscata.

Dar, cum spuneam si mai devreme, evolutia este intr-o permanenta miscare. Astfel, astazi reusim sa ne deplasam cu viteze foarte mari dar in acelasi timp reusim sa protejam si mediul inconjurator.
Natura care prin bunatatea ei ne ofera tot ce avem nevoie si tot ceea ce este necesar pentru o viata sanatoasa, este si ea salvata de la distrugere.
Cum reusim asta? E simplu. Prin noile modele lansate, Toyota reduce spre 0 emisiile de noxe dar in acelasi timp reduce foarte mult si consumul de combustibil la 100 km.

Dar asta nu e tot.
Inainte sa continui, o sa va spun ceva. Cand eram mica, mergeam in fiecare vara la matusa mea. Locuia intr-un apartament intr-o zona circulata intens. Fiind foarte cald, normal era sa stau cu geamul deschis. Dar daca faceam asta, nu reuseam sa adorm deloc. Asta din cauza zgomotului infernal facut de masini intreaga noapte. Asa ca aveam de ales intre a nu dormi si a dormi intr-o caldura groaznica.
Si, revenind la oile noastre, Toyota ofera o rezolvare si pentru aceastra problema. Cum reuseste? Prin intermediul motorului electric ce poate fi utilizat pentru o deplasare extrem de silentioasa.






Toate aceste tehnologii nu erau nici macar imaginate in urma cu sute de ani. Asa ca, peste inca 100 probabil vor aparea noi si noi modalitati prin care sa protejam natura, dar, cel mai important, sa ne protejam si pe noi.



Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2012

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Un concealer de calitate ascunde imperfectiunile tenului

Recenzie Carte si Film: Baiatul cu Pijamale in Dungi

CONCURS ANIVERSAR - 2 ANI de BLOGGING