De ce citesc?

 Bună fetelor!
 Cred că deja toate cunoașteți pasiunea pe care o am pentru cărți. V-am spus în nenumărate rânduri, sau dacă nu, vă spun acum că îmi doresc o bibliotecă precum în filme. O cameră specială doar pentru cărți. Să fie rafturi pe toți pereții, cărți peste tot și să mă urc pe scăriță pentru a putea ajunge la toate. 

sursa
 Sunt genul de persoană care mai bine nu mănâncă sau merge pe jos decât să ia autobuzul, pentru a avea bani pentru cărți.
 Săptămâna aceasta am cumpărat 3 cărți. Nu îmi permit foarte mult să îmi iau cărți scumpe, dar atunci când găsesc reduceri, sau cărți împreună cu reviste, nu ezit să le cumpăr. Așa că săptămâna această am cumpărat o revistă împreună cu volumul 3, partea a doua din Vampirii din Morganville (aceasta e o altă pasiune a mea, la fel de bine cunoscută de voi) și volumele 2 și 3 din Fetele Gallagher. Revista a fost 11 lei iar celelalte două cărți, 9.5 lei fiecare. La asemenea reduceri, nu pot rezista niciodată.
 Tot din același motiv prefer o librărie online în defavoarea uneia offline, pentru că aici găsesc de cele mai multe ori prețuri mult mai mici decât în altă parte. Și asta mă face să vreau să caut cărți online decât să răscolesc rafturile în căutarea prețului mai mic sau chiar și în căutarea unui titlu pe care mi-l doresc.
 V-aș vorbi ore întregi despre cărți, dar, cu toate astea, nu știu dacă am un răspuns clar la întrebarea "De ce citesc?"

 Aș vrea totuși să încerc să vă spun ce anume mă împinge pe mine spre cărți.
 De mică am fost atrasă de ele. De lumea pe care ele o crează, o lume diferită față de cea în care trăim. O lume în care aproape mereu binele învinge răul. O lume frumoasă, cu povești de dragoste sau cu personaje care au puteri nebănuite. O lume în care acțiunea atinge cote maxime și mă ține prinsă ore întregi. Îmi aduc aminte că făceam întrecere cu prietenele mele. Câștiga cea care citea cele mai multe cărți. Asta se întâmpla în fiecare vacanță de vară. Și acum abia aștept vacanța pentru a putea citi în voie. În timpul facultății îmi este un pic mai greu, dar cu toate astea, anul acesta nu am mai renunțat complet la cărți.
 Lectura mă relaxează. Cel mai bine citesc înainte de culcare. Parcă somnul este mai odihnitor astfel. După o zi încărcată, plină de examene și ascultări, cred că merit să mă liniștesc citind câteva pagini din cărțile mele preferate. Mereu am o carte de căpătâi. Sufăr atunci când le termin pentru că mă atașez de personaje și de multe ori îmi doresc să aflu cât mai multe despre viețile lor. De aceea atunci când termin câte o carte, simt că am nevoie de un strop de pauză pentru a reuși să mă detașez complet. Dar nu rezist mult, și mă apuc imediat de un alt roman. 
 Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca prin cărți să descopăr culturile și tradițiile altor țări. Vă dau un singur exemplu, o carte despre care știți deja că se află printre preferatele mele. Este vorba despre Memoriile unei Gheișe. Îmi face plăcere să descopăr alte țări, mai ales prin intermediul cărților. Cu ajutorul lor, sunt descrise cel mai bine locurile, ritualurile țărilor pe care nu am posibilitatea să le vizitez. De fiecare dată când mă afund într-un roman, deja îmi imaginez că locuiesc alături de personajele mele dragi. Deja îmi imaginez locurile pe care ele le frecventează și scenele în care au loc întâmplările cheie. Îmi las imaginația să zburde, îmi place să fac asta. Citesc romane polițiste și încerc chiar eu să descopăr inculpatul. De multe ori finalul romanului este total altfel decât m-aș fi așteptat. Dar ăsta e un lucru bun. Nu îmi place ca mereu să știu ce urmează să se întâmple.
 Cred că nu mai este nevoie să spun că cititul ne ajută pe noi toți, dar în special pe cei mici, să își dezvolte vocabularul, să adopte un limbaj elevat cu ajutorul căruia să se descurce în societate.
 Tot cu ajutorul cărților, putem cu ușurință avea acces la mentalitatea oamenilor ce au trăit în urmă cu mulți ani. Atât limbajul autorului, cât și al personajelor, ne dau indicii despre gândirea și viața din trecut. E frumos să putem face o comparație între oamenii din urmă cu sute de ani și oamenii de astăzi. Deși mulți nu sunt de acord, cred că putem avea foarte multe de învățat de la cei care au trăit înaintea noastră. 
 Am o mare problemă cu timpul liber. Nu prea am parte de așa ceva și dacă atunci când facultatea îmi oferă câteva ore libere, eu nu le folosesc cu rost, mă simt vinovată. Nu îmi place să pierd timpul degeaba. Nu sunt genul de persoană care să doarmă mult sau care să nu facă absolut nimic, așa că cititul este o bună metodă de a utiliza timpul liber atunci când avem parte de el. Dar să nu înțelegeți că citesc doar pentru că nu am alteva mai bun de făcut. Nu despre asta este vorba. Eu ador să citesc și dacă s-ar inventa o meserie de cititor, cred că aș avea mult de câștigat.. :D Și cred că de fapt, despre asta este vorba. Cel mai important motiv pentru care citesc, este pentru că îmi place să fac asta. Îmi place să trăiesc povești de dragoste, dar și de aventură împreună cu personajele. Îmi place că după ce citesc mă simt plină de viață și mult mai activă. Îmi place energia pe care mi-o dau caracterele pe care le întâlnesc în cărți.
 
 Îmi place să citesc și cred că nu mai am nevoie de alte motive.









Comentarii

  1. Wow, se vede clar pasiunea ta pentru citit. Referitor la culturile altor tari, la un moment dat devenisem pasionata de condimente doar pentru ca citisem o carte scrisa de o indianca ("Porecla" se numea).
    Pupici si spor la scris si citit. Te invit si pe blogul meu: chatediary.worpress.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie mi se intampla sa fac pasiuni pentru diverse doar pentru ca citesc in carti.. :D
      vin acum pe blogul tau
      pupici!

      Ștergere
  2. Si mie imi place sa citesc .
    Deseori am momente cand nu las cartea din mana ore in sir.
    Uit de foame si de sete atunci cand am o carte buna in mana.
    Ma bucur sa stiu ca mai este cineva pasionat ca si mine de citit.
    Pupicei.

    www.oglindaoglinjoara.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur sa aud asta. La fel patesc si eu. Striga mami la mine sa pap dar eu nu pot lasa cartea din mana.. :D
      pupici!

      Ștergere
  3. Si mie imi place sa citesc carti,cand incep o carte nu ma las pana o termin :) sunt atat de pasionata ca parca sunt in poveste :D
    Felicitari pentru placerea de a citi! pupici :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, Draga mea! ma bucur sa aud despre placerea ta de a citi
      pupici!

      Ștergere
  4. Si mie imi place sa citesc :)
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte frumos :) in ziua de azi "cititul" e pe cale de disparitie....si aici ma refer la carti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este... si imi pare rau
      oricum eu nu o sa renunt la citit.. :D
      pupici!

      Ștergere
  6. Foarte frumos! Si eu mi-as dori sa citesc mai multe carti fata de cat o fac acum(inafara de povestile pe care le citesc copiilor mei : )). Kisses, G

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa iti traiasca puii.. sa fie sanatosi
      ar fi frumos sa avem mai mult timp pentru citit..:)
      pupici!

      Ștergere
  7. Frumos spus si daca angajeaza cineva ... ma ofer si eu pe postul de cititor.
    Lecturi placute in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult!
      atunci suntem deja doua candidate pentru post.. :D trebuie sa dam examen.. :P
      pupici!

      Ștergere
  8. Frumos articol si sincer!:)
    In primul rand,cartilor ieftine nici eu nu le pot rezista:D Nu stiu daca te uit pe Elefant.ro, dar au intotdeauna carti la superreducere.6,50 o carte!:O Uneori ma gandesc ca e o rusine:aproape ca arunca in noi cu literatura si noi tot nu cumparam cartile,atat de dezinteresate suntem,sau atat de mult ne trebuie banii pentru altceva.
    Si eu citesc inainte sa adorm si si mie mi-e greu sa ma apuc de un nou roman,mai ales daca cel terminat mi-a placut mult:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur sa aud ca suntem pe aceeasi lungime de unda.. :D
      cu greu rezist in fata reducerilor atunci cand vine vorba despre carti.. :D
      pupici!

      Ștergere
  9. Concluzia confirma o data in plus ceea ce stiam despre tine!:)

    Mult succes, Diana!
    Ai scris un articol frumos...

    Pupicei!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu sufar cand se termina o carte, chiar daca insist sa o termin doar pt ca sunt curioasa cum este sfarsitul ei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur sa vad ca nu sunt singura. Dar e adevarat ca ne atasam atat de tare de personaje incat suferim ca trebuie sa ne despartim de ele.. :D
      pupici!

      Ștergere
  11. thx for all your words.. sure, i wll visit your blog and follow you
    kisses!

    RăspundețiȘtergere
  12. o biblioteca ca in filme imi doresc si eu :D

    RăspundețiȘtergere
  13. stii parerea mea despre citit ;).

    si eu mi-as dori o biblioteca enorma, dar mi-e cam frica sa ma urc pe scara :)). cred ca va trebui sa gasesc alta solutie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai si mie imi e frica sa ma urc pe scara.. dar nu ma refeream la una mare.. ci la scarita din aceea mica, cu trepte.. :D
      pupici!

      Ștergere
  14. Stiu cat de mult adori cartile. De aceea sper sa reusim sa realizam ceea ce ne-am propus. Mult succes! Sunt alaturi de tine..in tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult! sper sa reusim sa avem o biblioteca asa cum dorim
      pupici!

      Ștergere
  15. Eu citesc de drag de carti...sunt alta atunci cand am o carte in mana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este.. cartile parca ne transforma.. :) in bine, bineinteles
      pupici!

      Ștergere
  16. Eu citesc pentru a descoperii lumi si civilizatii stravechi. Imi plac acele carti care descriu istorii alternative, care iti prezinta si partea nevazuta si ignorata de altii.
    Succes la concurs! Ma bucur ca ti-am descoperit blogul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult!
      si mie imi plac acele carti in care pot descoperii lumi si traditii diferite de ale noastre.. :)

      Ștergere
  17. Pasiunea pentru lectura este una dintre cele mai frumoase dependente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este.. eu sunt dependenta de citit si ma simt foarte bine
      pupici!

      Ștergere
  18. Da...si mie mi-ar placea sa am o camera plina cu carti...sa simt acel parfum deosebit de carte si sa ma asez comod intr-un fotoliu seara si sa citesc in liniste! Ce vise! :) Oare cand vom mai avea timp si bani pentru noi si pentru placerile noastre...?
    Felicitari pentru articol! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult!
      trebuie sa credem ca vom avea timp si pentru noi.
      altfel degeaba traim. :)
      o camera plina de carti sigur voi avea.. gasesc eu o solutie.. :D:D

      Ștergere
    2. Sigur voi avea sună cam aşa:
      "Când o să mă fac eu mare...!":)
      Ai scris frumos, cu pasiune... bravo!

      Ștergere
    3. Pai da.. :D deocamdata nu lucrez si nu pot realiza ce imi doresc... dar am speranta ca pe viitor nu va mai fi asa.. :D
      multumesc mult
      te pupic!

      Ștergere
  19. O lume aparte, fascinanta, de neinlocuit..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da.. nu exista nimic mai frumos decat lumea creata intr-o carte
      pupici!

      Ștergere
  20. Frumoasă pasiune, frumoase idei, încântătoare persoană! Să citești, să parcurgi file de poveste, ce-i mai frumos?!... Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  21. Ai scris foarte frumos, se vede ca iti place sa citesti, sper sa iti indeplinesti dorinta si sa ai biblioteca aia mare pe care sunt sigura ca multi si-o doresc. Succes la concurs!
    M-as bucura daca ai comenta si la mine pe blog la postarea din cadrul concursului Libris. Acesta este link-ul: http://cartinemuritoare.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc din suflet. Si eu sper sa reusesc sa am biblioteca pe care mi-o doresc.
      La numarul de carti incep sa ma apropii.. mai am nevoie doar de camera special amenajata.. :D
      pupici!

      Ștergere
  22. cred ca orice pasionat de lectura isi doreste aceasi biblioteca inclusiv eu succes cu blogul;)

    RăspundețiȘtergere
  23. Felicitari pentru articol si succes!

    RăspundețiȘtergere
  24. Foarte frumoase argumente!
    Sa ai succes :)!
    http://www.zgomotulgandului.com/2013/04/de-ce-citesc-sau-10-motive-convingatoare.html

    RăspundețiȘtergere
  25. Cine nu doreste acea biblioteca de invidiat?! Si eu, desigur. Incet-incet lucram pentru a avea parte de ea: cumparam carti de parca ar fi vorba despre paine :D .... si le devoram la fel ;) .... La cat mai multe carti citite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc frumos!
      da.. as cumpara carti in fiecare zi.. mai ceva decat paine.. :))
      sper sa reusesc sa am acea biblioteca.. si o sa v-o arat si voua.. :D
      pupici!

      Ștergere
  26. Frumos articol.ma bucur sa vad atatia oameni uniti de o singura pasiune:cititul.Bafta cu blogul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lucrurile frumoase intotdeauna unesc oamenii.. asa se intmpla si cu cititul.. :)
      pupici!

      Ștergere
  27. Întotdeauna m-au fascinat acele biblioteci gigantice din filme! Dacă aş avea una, nu mi-ar trebui nimic mai mult ca să mă simt împlinită. Te felicit pentru articol şi îţi urez baftă! :*
    Oh, şi dacă ai timp, treci şi pe la mine:
    http://mybookbasket.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu as fi implinita cu o biblioteca asa cum visez.. :)
      te pupic si iti multumesc mult :*

      Ștergere
  28. Si mie imi place foarte mult sa citesc, mai ales seara inainte de culcare. Cum ai spus si tu, reusesc sa ma detensionez si sa dorm mai bine. Felicitari pentru articol si succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc frumos.. :)
      este o metoda buna de detensionare.. si ar trebui adoptata de cat mai multe persoane
      pupici!

      Ștergere
  29. Frumoasa postare!Felicitari si mult succes la concurs.=)

    RăspundețiȘtergere
  30. Wow! Dragut! Frumos ce pot spune! Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  31. Wow, deci ai pus punctul pe I. Iti urez bafta. :*

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Un concealer de calitate ascunde imperfectiunile tenului

Recenzie Carte si Film: Baiatul cu Pijamale in Dungi

CONCURS ANIVERSAR - 2 ANI de BLOGGING