Apa calda fara Costuri

Buna, fetelor!
Nu stiu cum sunteti voi, dar eu de ceva timp, de cand am inceput amenajarile pentru casuta parintilor mei, imi doresc sa reducem cheltuielile la minim.
Sunt multe metode prin care putem face asta dar parerea mea este ca cei mai multi bani se pierd pe curent. Si cred ca si voi sunteti de aceeasi parere cu mine.
Un boiler electric este foarte costisitor pe tot timpul anului, dar vara exceleaza. In perioada caldurilor toride, totul este mai scump. Baile lungi si racoritoare sunt foarte paguboase pentru buzunarele noastre.

Dar cand m-am mutat la Constanta, in primul an de facultate, am aflat de un mod mult mai economic pentru a avea apa calda fara costuri suplimentare. Este vorba despre panourile solare. Se mai numesc si celule fotovoltaice si sunt convinsa ca ati auzit foarte multe despre ele, cel putin in ultimii 5 ani.

Sunt din ce in ce mai folosite de oamenii din intreaga lume. Si pe buna dreptate! Si eu imi doresc ca pe perioada verii sa am apa calda la discretie, doar cu ajutorul soarelui.
Am aflat ca aceste panouri solare sunt de fapt reprezentate de o serie de tuburi metalice care se supraincalzesc iar apa care trece printr-o conducta aflata la capatul acestor tuburi preia caldura la trecerea prin dreptul tuburilor respective.
Nu sunt eu experta in a explica aceste procese, dar mi s-au parut foarte interesante filmuletele care evidentiau procedeul de incalzire.

Panourile se monteaza pe partea sudica a acoperisului, pentru ca noi sa beneficiem de apa calda pe tot parcursul zilei.

Si sa stiti ca sunt intr-adevar foarte bune. La Constanta am asa ceva inca de cand m-am mutat si din aprilie-mai si pana aproape in noiembrie, beneficiem de apa calda fara costuri suplimentare pentru incalzirea acesteia.
Parca nu te mai simti vinovata atunci cand incarci cada cu apa calda si te rasfeti cu o baie lunga, cu spuma multa si pufoasa.

Asadar, nu mai raman decat putine luni in care intra in actiune curentul folosit pentru a incalzi apa. Dar daca suntem un pic inventivi, putem conecta boilerul la centrala care incalzeste intreaga casa. Daca centrala se incalzeste cu ajutorul lemnelor, atunci vom avea apa calda in acelasi timp cu incalzirea intregii case si iar nu vom mai simti facturile usturatoare de curent.

Sunt foarte multe artificii pe care le putem face pentru a beneficia de caldura solara, dar si de cea data de lemne.

Chiar daca un panou solar costa undeva la 2000 de lei, in timp investitia se amortizeaza foarte mult. Intr-un an consider ca deja am scos jumatate din investitie si asta este foarte bine. Iar peste inca 5-10 ani, ne vom multumi noua pentru ca am ales un astfel de stil de viata, in detrimentul unuia cu multe cheltuieli.

Cand ies la plimbare prin oraselul meu, vad din ce in ce mai multe panouri solare pe acoperisurile caselor. Si asta nu face decat sa ma bucure si sa imi dea mai multa incredere.
Acum ramane doar sa ajungem la stadiul final cu dorintele noastre si sa aplicam practic aceasta idee.


Comentarii

  1. o idee interesanta, dar imi pare mie ca costurile sunt deocamdata un pic cam mari...
    o saptamana buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Avand in vedere ca utilizarea de panouri solare in ultimii ani a crescut considerabil, ma face sa ma gandesc serios ca e mult mai rentabil si mai economic utilizarea de energie cu ajutorul panourilor solare (sau fotovoltaice). Investitia se face doar in panouri si instalatia propiu-zisa, energia solara fiind gratuita in orice circumstante.

    RăspundețiȘtergere
  3. panouri solare fotovoltaice, sunt cel mai des intalnite si pe care si eu mi le-as instala pe acoperis pentru a economisi din factura de la lumina electrica, cunosc persoane ce si-au achizitionat deja aceste panouri solare si sunt foarte multumite de achizitie.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Un concealer de calitate ascunde imperfectiunile tenului

Recenzie Carte si Film: Baiatul cu Pijamale in Dungi

Despre mine... in cateva cuvinte